ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

 

Το "Εκπαίδευση και Επιστήμη" είναι ένα νέο περιοδικό που εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στον ελλαδικό χώρο, αφού είναι από τα λίγα, αν όχι το μόνο ηλεκτρονικό περιοδικό ανάλογου περιεχομένου.

 

Την ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου περιοδικού την είχε ο σύλλογος των μεταπτυχιακών φοιτητών "Αλέξανδρος Δελμούζος" του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ιδέα αυτή γέννησαν από τη μια η διαπιστωμένη ανάγκη για σοβαρή και τεκμηριωμένη μελέτη θεμάτων που αφορούν στην εκπαίδευση και την επιστήμη και από την άλλη η επιθυμία των μεταπτυχιακών φοιτητών μας για έγκυρη και συνεχή πληροφόρηση του αναγνωστικού κοινού πάνω στα θέματα αυτά.

 

Στο περιοδικό δημοσιεύονται πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, συνθετικά άρθρα, έρευνες, μελέτες και άρθρα από εκπαιδευτικούς και επιστήμονες όλων των γνωστικών πεδίων, με την προϋπόθεση ότι αναφέρονται σε ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά και επιστημονικά θέματα και πληρούν τα κριτήρια ποιότητας που έχουν τεθεί. Το περιοδικό στοχεύει να αναδείξει, να προβάλει και να αξιοποιήσει ποικίλα ερευνητικά αποτελέσματα σε εκπαιδευτικά και επιστημονικά θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Φιλοδοξία του είναι να αποτελέσει ένα έγκυρο βήμα που θα δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και άλλους επιστήμονες να καταγράφουν τους προβληματισμούς τους, να ανακοινώνουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα και να ενημερώνονται για μια ποικιλία εκπαιδευτικών και επιστημονικών θεμάτων που έχουν μελετηθεί από άλλους αξιόλογους ερευνητές.

 

Την πλήρη ευθύνη για την προετοιμασία και την έκδοση κάθε τεύχους του περιοδικού έχει ο σύλλογος των μεταπτυχιακών φοιτητών "Αλέξανδρος Δελμούζος".

 

Στην προσπάθειά του αυτή ο σύλλογος έχει την αμέριστη συμπαράσταση και τη βοήθεια όλων των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος, καθώς και μελών Δ.Ε.Π. άλλων πανεπιστημίων και ειδικών επιστημόνων που είναι σχετικοί με τα θέματα τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό.

 

Η πρωτοβουλία του συλλόγου για την έκδοση ενός τέτοιου περιοδικού είναι αξιέπαινη και ιδιαίτερα σημαντική. Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια και την ευαρέσκειά μου στους μεταπτυχιακούς μας φοιτητές και να τους διαβιβάσω τα συγχαρητήρια όλων των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματός μας. Ιδιαίτερα συγχαίρω το Δ.Σ. του συλλόγου, τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Λιάσκο, τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Κόλλια, το μέλος Φαίη Παπαδάκη, καθώς και τους υπόλοιπους μεταπτυχιακούς, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά, μεθοδικά και αποτελεσματικά ώστε η ιδέα της δημιουργίας του περιοδικού να γίνει πράξη.

 

 

Απρίλιος 2004

 

                                                                   Θεόδωρος Γ. Εξαρχάκος

Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος

του Πανεπιστημίου Αθηνών